Blog

Chilivel is tehetsz az egészségért?

2024.09.12 11:38
Chilivel is tehetsz az egészségért?

Tudtad, hogy chilis termékeinket nem csak az ízük, hanem egészségügyi hatásuk miatt is érdemes lehet fogyasztanod?

Nem is gondoltad volna: a chilit nem csak az íze miatt érdemes fogyasztanod, tehetsz vele az egészségedért is

Nem kérdés, hogy az Egri Chiliagok termékei az egyedi, általunk kikísérletezett ízhatásuk miatt igazán népszerűek, de nem érdemes elhallgatni, hogy a chilis-csípős dolgok fogyasztása kedvező egészségügyi hatással is bír!

Furcsa, hogy egyesek máig az ellenkezőjét gondolják a chiliről, teljesen tévesen.

Cikkünkben igyekszünk eloszlatni a kételyeket.

Lássunk tisztán a kérdésben: milyen hatással van rád, ha chilit eszel (az ízélményen túl)?

A „csípősség”, mint az általunk fogyasztott élelmiszerek egyik tulajdonsága, lehet megosztó dolog, ez tény, de nem igaz például, hogy túlzottan megviseli a szervezetet az ilyesmi, sőt sokkal több az igazoltan jótékony hatása a chilinek, mint a veszélye.

A szív- és érrendszer szempontjából például kifejezetten hasznos lehet csípős chilis dolgokat enni, mert a magas vérnyomásra is megoldást jelenthet a fogyasztása.

A chili pozitív hatásai megfigyelhetők továbbá a máj és a bőrünk esetében is.

Példának okáért a kapszaicint számos egyéb területen felhasználják, nemcsak a gasztronómiában – létezik például kapszaicin krém bőrre, és pont ez az említett összetevő felelős a legtöbbször a csípősségért is az ételekben.

Az egyetlen visszatérő kockázat, túlfogyasztás esetén a gyomor irritációja – amire az erre érzékenyeknek érdemes odafigyelni.

A kapszaicin, mint félreismert csodaszer?

A csípős dolgokról tehát magas kapszaicin tartalmuk miatt szoktuk hinni, hogy bizony ez az a szóban forgó összetevő, amitől tartani kell.

A valóságban mégis több pozitív tulajdonságot társítanak csak ehhez az egy összetevőhöz, mint negatívat:

  • gyulladáscsökkentő,
  • fájdalomcsillapító,
  • antioxidáns,
  • az anyagcsere gyorsítása miatt a fogyást segítő hatású,
  • immunerősítő,
  • az érrendszert karbantartó tulajdonságokkal rendelkezik.

Azért persze nem helyettesíti a gyógyszert, ahogy ne vegyünk készpénznek olyan konteókat sem, minthogy a kapszaicin hatásos a rák ellen – folynak ugyan ilyen irányú kutatások, de egyelőre ez az elmélet nem bizonyított.

Így, ha valaki az íze miatt a chili szerelmesévé válna, ne kezdje el valótlan ürüggyel másra is használni, főleg arra, amire nem való!

Tudd, hogy mire számíts evés közben, ha a legcsípősebb termékeinket rendeled meg

Amennyiben a legpikánsabb termékeinket választod, az járhat testhőmérséklet emelkedéssel és olyan egyéb enyhe hatásokkal, melyek nem egészségkárosítók, de érdemes szoktatnunk magunkat az érzéshez.

Amennyiben azonban a határaidat szeretnéd feszegetni, válassz legütősebb szószaink közül, mert jócskán akadnak a végletekhez közelítően erős dolgok a webshopunkban.

Ali Pasa Bosszúja például még az edzettebbeket is próbára teszi!

Ez az a termékünk, ami „challengek” teljesítéséhez is megfelelő, de ha ebből fogyasztunk, idővel sokkal toleránsabbá válunk az ennél gyengébb chilis finomságok sima bevitelénél.

Márpedig akad, aki az ízét szereti, de a csípőst még szoknia kell.

Kísérletezz bátran, hogy megtudd, te hogy bírsz el Ali Pasa Bosszújával, vagy kóstold végig Extrém Tüzes Csomagajánlatunkat!