Te kóstoltad már a szarvasgombát? Ezt az igazi gourmet alapanyagot mindenkinek érdemes legalább egyszer megízlelni – cikkünkben mutatunk erre néhány remek tippet!
Szarvasgomba, a konyha sztárja – te kóstoltad már?
A szarvasgomba igazi gasztronómiai különlegesség: íze, illata semmihez sem hasonlítható, valószínűleg pontosan ez tette világszerte oly népszerűvé.
Ez a gomba közel sem az a típus, amit csak úgy az erdőben sétálva gyűjtögethet az ember, sőt, a közértekben sem fogjuk megtalálni: értékét az utánozhatatlan ízvilág mellett nehéz fellelhetősége is fokozza.
Cikkünk további részében megosztunk néhány érdekes információt erről a különleges ételről, adunk ajánlást a felhasználására vonatkozóan, így könnyebben el tudod majd dönteni, van-e kedved benevezni egy szarvasgombás gasztronómiai élményre.
Kezdjük az alapokkal: mi is az a szarvasgomba?
A szarvasgomba a föld alatti gombák egy ritka változata, gömbölyded, gumó alakú formájával és gödröcskés felszínével könnyen felismerhető.
Többféle típusban is létezik, minden évszakban találhatunk valamilyen fajtát.
Önálló fogásként nem szokás fogyasztani, inkább egyfajta kiegészítőként, „fűszerként” használatos a konyhában: ez előnyös, ugyanis borsos ára ellenére így sokkal elérhetőbbé válik anyagi értelemben, hiszen keveset kell felhasználni belőle egy-egy finomság elkészítése során.
Így használhatod fel a szarvasgombát
Ha kedvet kapnál valami igazán rendhagyó vacsora elkészítéséhez, a szarvasgomba tökéletes választás lehet.
Felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt, ugyanis passzolhat levesekhez, húsételekhez, tésztákhoz, továbbá akár salátákat is feldobhatunk vele – bármelyiket is válaszd, az interneten számos ellenőrzött, kipróbált receptet találsz, úgyhogy bátran kísérletezhetsz.
Az elkészítés során egy dologra érdemes figyelned: a szarvasgomba illata és íze illékony, erős hőhatásra jelentősen gyengülni fog, így érdemes olyan eljárással készíteni az ételeket, ahol nem éri ezt az összetevőt magas hőmérséklet.
Ne aggódj, van egyszerű módja is, hogy megkóstold!
Érthető, hogy nem mindenki szeretne kísérletezni egy ilyen értékes alapanyaggal – éppen ezért alkottuk meg szarvasgombás termékeinket, az enyhén pikáns Terra Tuffola Füstös 1552 chili szószt szarvasgomba darabokkal, a közepensen csípős Terra Tuffola Füstös 1552 chili szószt szarvasgomba olajjal, valamint a szintén enyhén pikáns Terra Tuffola Szarvasgombás-sütőtökös-tökmagos chili krémet.
Mindkét termék díjnyertes, ízvilága lenyűgöző és egyedi, így az élmény biztosan nem a főzési képességeiden fog múlni.
A Terra Tuffola szósz pompásan passzol a magyaros ételekhez: feldobhatsz vele egy hagyományos pörköltöt, bablevest, fasírtot vagy akár egy gulyást is.
A sütőtökös verziót sajttálakhoz ajánljuk: mártogathatsz bele sima vagy füstölt trappistát és gomolyát, mozzarellát, chedart, vagy egyéb változatokat ízlésednek megfelelően.
Te bírod a csípőset? Ha igen, a legjobb helyen jársz!
Az Egri Chiliagok különlegességei között mindenki megtalálja azt a változatot, ami passzol az ízléséhez: akadnak olyan termékek, amelyek épphogy csak bevezetnek a csípős élvezetek világába, de azok is találnak maguknak valót, akik nem félnek a chili hatásától.
A termékeket egyesével, illetve csomagba válogatva is megvásárolhatod – utóbbi akár ajándékba is tökéletes az ízek szerelmeseinek.
Nézz szét kínálatunkban és rendeld meg a legszimpatikusabb chiliszószt!